0

Magyar képadatbázisok - FSZEK Budapest-képarchívum

Posted by Arya on 9:47:00 in , , ,


A szolgáltatásról


Az adatbázis a
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye képanyagának digitális másolatait tartalmazza, és az Arcanum Adatbázis Kft. szoftverének alkalmazásával készült.

Az archívum anyaga

A FSZEK Központi Könyvtárában található gyűjtemény mintegy 140 ezer fényképet őriz a főváros
múltjáról: városkép, épület, építészeti műremek, hétköznapi jelenet, történelmi pillanat, az infrastruktúra változásai mind helyet kaptak - profi és amatőr fotográfusok masinájából egyaránt. A gyakori használattól azonban a - gyakran muzeális értékű - képek állaga gyors ütemben romlik, ezért is döntöttek a fotók digitalizálása és adatbázisban való nyilvános szolgáltatása mellett. A fotográfiák mellett az adatbázisban helyet kaptak a Budapest Gyűjteményben található könyvek, folyóiratok lapjain rejtőző városábrázolások is. A válogatás létrehozásánál az oktatási, tudományos és kulturális szempontok domináltak.

Metaadatok

A képek mellé részletes leírás is készült, lehetővé téve a többszempontú visszakereshetőséget. A képanyag gazdagon feltárt: az épületeket házszám pontosságig meghatározták, rögzítették az építészek és egyéb közreműködők neveit, a képek keletkezési idejét szűk időintervallumra csökkentve rögzítették. Tárgyszavazták a látvány valamennyi olyan részletét, amelyet a kép tükrözni képes és számba vették azokat a témákat is, amelyeket az adott fotó jó eséllyel illusztrálhat. A leírások tartalmazzák az egységesített szerzőségi és címadatokat, a a kép tárgyának leírását, a műfaji, témaköri besorolást, a szaktárgyszavakat, az ábrázolt személyek, földrajzi helyek, intézmények, objektumok egységesített neveit, a készítési és a tárgyidőt, a kapcsolódó publikációra vagy más körülményre vonatkozó egyéb szöveges adatokat, az egyes példányváltozatok saját címadatait, a példány technikai jellemzőit (fotótechnika, eredetiség, színesség, méret, fizikai állapot stb.), valamint a nyilvántartási és egyéb adminisztratív adatokat (raktári jelzet, ideiglenes hely, leltári szám, beszerzési adatok, jogi helyzet, jogtulajdonos, többespéldányok, reprodukciók stb.). Ha a hordozó könyv vagy időszaki kiadvány, akkor a lelőhelyet is közlik.

Keresés és böngészés

A keresőfelület bonyolultnak tűnik, egyszerű keresésre nincs mód. A minél pontosabb keresés indítására 18 féle lehetőséget kínál az űrlap: szavak, képek címei, alkotó, tárgyszó, összevont tárgyszó, tezaurusz, témakör, területről, objektumról, személyről, testületről, műfaj, technika, tartalmazó könyv, tartalmazó időszaki, összes cím, képazonosító, példányazonosító. Ezeken kívül a tárgyidő illetve a készítési idő intervallumára illetve pontos dátumra szűkíthetjük a keresést. Az adatmezők között többféle halmazművelet közül választhatunk: AND, OR, NOT, F - azaz egy mezőben, S - azaz egy mező ugyanazon ismétlődésében. Zárójelek ( (( ((( .... ) )) ))) használatával pedig a kifejezések kiértékelődési sorrendjét változtathatjuk meg. Lehetőségünk van csonkolás ("*" bármennyi karakter, "!" egy helyett, "?" 0 vagy 1 helyett) alkalmazására. Ha nem ismerjük pontosan a keresendő kifejezést, illetőleg csak böngészni szeretnénk, nagyszerű lehetőséget kínál az indexek végiglapozása.

A találati lista a bélyegképet, az alkotót, a kép nevét, a készítés idejét és a rekordazonosító számot tartalmazza. A listából kijelöléssel részhalmazokat hozhatunk létre. A kép címére kattintva új ablakban nyílik meg a fotóhoz tartozó, rendkívül részletes és minden igényt kielégítő leírás.

A képek megjelenítése

A képek megjelenítése három méretben történik: a találati listában 60 px magasságú "bélyegkép"-ként, a tétel megjelenítésekor a leírás felett 180 pixel magasságú "kis kép"-ként, e képre ráklikkelve kb. 600 x 800 pixeles "nagy képként" - vízjellel - láthatjuk a fotót.

Összegzés

Az adatbázis pozitívuma a rendkívül kifinomult keresőfelület, és a minden igényt kielégítő dokumentumleírás. Hátránya viszont, hogy nincs lehetőség az egyszerű keresésre, a képek közötti böngészésre, nincs idegen nyelvű keresőfelülete, és hogy minden lépés az adatbázisban új ablakban nyílik meg - az ember egy idő után "elveszik" az ablakok tengerében.

Felhasznált irodalom: Kőrös Kata, Somogyi Tamás, Ternai Zita: Adattármustra. Képadatbázisok. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás. (2008. május) 55. évf. 5. sz.

0 Comments

Megjegyzés küldése

Copyright © 2009 Könyvtári képadatbázisok All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.