0

Magyar képadatbázisok - Debreceni Egyetem Elektronikus Archívum, Képtár

Posted by Arya on 5:40:00 in , , , ,

A szolgáltatásról

A képtár a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára Elektronikus Archívumának részét képezi. Az archívumot a DSpace nyílt forráskódú, ingyenes szoftver működteti, melynek segítségével digitális repozitórium hozható létre.

Az archívum anyaga

A képtár a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában őrzött fotóalbumok digitalizált változatainak, illetve az albumokban található képeknek a gyűjtőhelye, amelyek az egyetem életével és eseményeivel foglalkoznak. A gyűjtemény egyelőre nem túl nagy, jelenleg 840 db dokumentumot tartalmaz.

Metaadatok

A DSpace-ben saját metaadatsor állítható be,  de kizárólag Dublin Core elemkészlet használható. A DEÁ-ban a képeknél egy áttekintő és egy részletesebb adatsor jeleníthető meg.

Böngészés és keresés

Böngészni kategóriák és gyűjtemények, megjelenés dátuma, szerző, cím, tárgyszó, feltöltés dátuma, és hivatkozási adat alapján lehet. Keresésénél speciális és témakör szerinti keresésre nyílik mód.  A speciális keresésben négy indexmező áll rendelkezésünkre. Az elsőben a gyűjteményrész (kategóriák és gyűjtemények), a másik háromban minden mező, illetve szerző, cím, tárgyszó, kivonat, sorozat, szponzor, azonosító és nyelv (ISO) adható meg. A mezők közötti kapcsolatok Boole-operátorokkal szabályozhatók. Témakör szerinti keresés esetén az előre meghatározott témakörlistából választhatunk, és a keresést tárgyszó megadásával szűkíthetjük.

A képek megjelenítése

A kiválasztott dokumentum adatlapján található a - fentebb már említett - rövidebb ill. hosszabb metaadatsor, illetve itt nyithatjuk meg a dokumentumhoz tartozó fájlokat. Az albumok esetén egy külön html-felület nyílik meg, ahol az album lapozhatóan jelenik meg. A fent található vezérlőgombokkal az album elejére és végére, valamint 10 ill. 1 oldallal előre vagy vissza tudunk lapozni, és lehetővé válik az összes albumoldal bélyegképként való megjelenítése is a képernyő bal oldalán, külön ablakban. A bélyegképek bármelyikére klikkelve az aktuális albumoldal jelenik meg a vezérlőgombok alatt. Az oldalt további két méretben még nagyítani tudjuk, de az oldal képei önállóan nem jeleníthetők meg, csak a teljes albumoldal.

Az önálló képek esetén szintén a dokumentum adatlapján nyithatók meg a képfájlok, melyeket négy különböző méretben prezentálnak számunkra. A legnagyobb méret sokszor igen nagy felbontású, és vízjellel sem védik a képeket. 

Egyéb lehetőségek

A DSpace-rendszer sajátossága a regisztráció lehetősége. Bárki regisztrálhat azért, hogy e-mailben értesítést kapjon a frissítésekről, de a rendszeren belüli jogosultsági szintek is a regisztrációhoz köthetők, a jogokat a rendszeradminisztrátorok osztják ki (pl. ki az, aki feltölthet, ki felel az egyes részgyűjtemények tartalmáért stb.).

Összegzés

A DSpace nagyszerű digitális repozitórium, de talán nem a legideálisabb felület egy képtár számára.

0 Comments

Megjegyzés küldése

Copyright © 2009 Könyvtári képadatbázisok All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.