0

Külföldi képadatbázisok - British Library Images Online

Posted by Arya on 6:03:00 in , ,

A szolgáltatásról

Az angol nemzeti könyvtár digitális képszolgáltatása a könyvtár gyűjteményének legnagyszerűbb dokumentumaiba enged betekintést, mely többek közt kéziratokat, ritka könyveket, kottákat, térképeket őriz a történelem elmúlt 3000 évéből.

Az archívum anyaga

A szolgáltatásban a dokumentumtípusok széles köre, pl. illusztrációk, rajzok, festmények, fotók találhatók. A gyűjtemény többek közt olyan kincseket tartalmaz, mint Shakespeare első fóliója, Charlotte Bronte Jane Eyre-jének kézirata, Leonardo da Vinci jegyzetfüzete, Handel Messiásának kézirata, valamint ritka vallási szövegek, melyek mind elérhetők a szolgáltatási felületen. A rendszert naponta gyarapítják új képekkel.

Metaadatok

A képek mellett található tartalmi és formai információk: azonosítószám, cím, szerző, rövid tartalmi ismertető, a gyűjteményrész leírása, ahonnan a kép származik vagy az eredeti dokumentum címe és kiadási adatai, a raktári jelzet és az oldalszám, a dokumentum nyelve, valamint tárgyszavak. Az alkalmazott metaadatformátum nem derül ki az oldalon, és az ismertetőben sem írnak róla.

Böngészés és keresés

Böngészni témakategóriák szerint lehet. A lenyíló listában 15 témacsoportot találunk, mely csoportokat a rendszer részgyűjteményeknek nevez. Egy csoportot kiválasztva az adott téma alkategóriái jelennek meg, tehát a témastruktúra kétszintű.

Keresni kulcsszavak vagy raktári jelzet beírásával lehet. A keresőmezőbe több kulcsszót is beírhatunk, a köztük levő kapcsolatokat Boole operátorokkal jelezhetjük. Lehetőség van arra, hogy a találati listát tovább szűkítsük újabb kulcsszó vagy -szavak beírásával.

A találati lista a rekordokat diaképszerűen jeleníti meg. Kiválasztható – 1-200-ig –, hogy egy oldalon hány találatot szeretnénk megjeleníteni. A dián a bélyegképet, a kép címét, nyilvántartási számát, valamint jogi információt találunk. A diára klikkelve jelenítődik meg az adott rekord oldala a szolgáltatási képverzióval és a metaadatokkal. A rekord tárgyszavai kijelölhetők (akár több is), így a tárgyszavak alapján újabb keresést futtathatunk le.

A képek megjelenítése

Csak bélyegképet és egy alacsony felbontású (72 DPI), kis méretű (kb. 10 x 15 cm-es), vízjelezett nézőképet láthatunk, amely letölthető és nyomtatható. A jobb minőségű verziót meg kell rendelnünk és megvásárolnunk, amit online letölthetünk vagy offline formában (CD-re kiírva) prezentálnak számunkra.

Egyéb lehetőségek

Bizonyos funkciók csak regisztráció után érhetők el. A szolgáltatás web2-es alkalmazása a Lightbox, ami tulajdonképpen egy személyes mappa, ahová a kereséseinket és a gyűjteményből kiválasztott képeket menthetjük.

A hírlevélre feliratkozva értesítést kapunk a gyűjtemény gyarapodásáról.

Bejelentkezve a rendszer online webshoppá válik: módunkban áll a kiválasztott képeket kosárba tenni, tájékozódni az árról (ami a felhasználástól is függ), illetve megrendelésünket elindítani, valamint folyamatban lévő megrendeléseinket nyomon követni.

Összegzés

A képadatbázis egyértelműen üzleti célokat szolgál, a szolgáltatási képek kis méretűek, alacsony felbontásúak és vízjellel is védettek. Kicsit nagyobb (pl. 800 x 600-as méretű, 72 DPI felbontású) szolgáltatási képekkel a rendszer tökéletes lenne. Pozitívum a gazdag, naponta bővülő kínálat, a tetszetős felület, a kezelhetőség.


0 Comments

Megjegyzés küldése

Copyright © 2009 Könyvtári képadatbázisok All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.