0

Külföldi képadatbázisok - Picture Australia



A szolgáltatásról

Az Ausztrál Nemzeti Könyvtár által működtetett, 1998-ban pilot projektként elinduló Picture Australia képadatbázis tulajdonképpen nem más, mint egy metakereső: olyan online szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre több gyűjtemény képanyagában keressünk, illetve böngésszünk egyetlen közös felületen keresztül.

Az archívum anyaga

Az alkalmazás kizárólag Ausztráliával kapcsolatos képeket szolgáltat. Jelenleg mintegy 50 gyűjtemény anyaga kereshető, a partnerek között többféle könyvtártípus megtalálható: nemzeti, múzeumi, egyetemi, kutatóintézeti, közkönyvtárak. Folyamatosan lehet csatlakozni; intézményeken kívül magánszemélyek – a gyűjtőkörbe beillő – képanyagát is szívesen fogadják, melyet a Flickr-re feltöltve lehet megosztani.

Metaadatok

A tartalmi feltárás minőségének biztosítása érdekében a szolgáltatás az ausztrál képi tezauruszt (Australian Pictorial Thesaurus, APT)  használja. A Dublin Core alapú metaadatsort az adott rekord megjelenítésekor, a bélyegkép mellett tekinthetjük meg.

Böngészés és keresés

Böngészni témakategóriák szerint lehet, a témastruktúra kétszintű.

Egyszerű és összetett keresésre van mód; az összetett keresést biztosító felületen szóra vagy szavakra, illetve pontos kifejezésekre lehet keresni, a Boole-operátorok a mezőkbe be vannak építve. Ezen kívül alkotóra, évszámra és helyre kereshetünk, és kiválaszthatjuk, hogy az összes gyűjteményben, vagy konkrétan melyikben keressen. A találati lista egy oldalon megjelenítendő képeinek számát is itt állíthatjuk be.

A képek megjelenítése

A felületen kizárólag bélyegképet láthatunk. A találati listában a bélyegkép alatt az őrzőhely neve is megjelenik. Ha nagyobb méretben szeretnénk megtekinteni a képet, a bélyegképre klikkelve az őrzőhely saját szolgáltatási oldalán vezet el a nagyobb mére-tű képhez.

Egyéb lehetőségek

A találati listában és a rekord megjelenítési oldalán is – kis ikonok segítségével – módunkban áll a képet „Kedvencek” közé beválogatni (mely válogatást csak addig őrzi meg a rendszer, amíg a szolgáltatás oldalain tartózkodunk), illetve másolatot rendelni az őrzőintézménytől.

Összegzés

A képadatbázis nagyszerű példa az intézmények közötti együttműködéssel megvalósuló szolgáltatásra, egyúttal – web2-es alkalmazásként, a Flickr közösségi képmegosztó segítségével – a felhasználók aktív bevonására. Az egységes szabványok alkalmazása, a begyűjtött információk lehetővé teszik a legkülönbözőbb gyűjtemények képanyagának egységes kereshetőségét, kezelését és megjelenítését egyetlen közös felületen. A szolgáltatás felülete tetszetős, felépítése logikus, egyszerűen kezelhető.

0 Comments

Megjegyzés küldése

Copyright © 2009 Könyvtári képadatbázisok All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.