0

Külföldi képadatbázisok - New York Public Library Digital Gallery

Posted by Arya on 6:28:00 in , ,

A szolgáltatásról

A New York-i Közkönyvtár 2005. május 4-én megnyitott képadatbázisa több mint 685 000 képet kínál a könyvtár gyűjteményéből, többek között kéziratokat, történelmi térképeket, plakátokat, ritka nyomatokat, régi fényképeket.

Az archívum anyaga

A rendkívül gazdag képanyag néhány érdekes és ritka részlete: panoráma-városképek a Fifth Avenue-ról, Francisco Goya rézkarcai, klasszikus, illusztrált állattan- és növénytan-kiadványok (pl. Pomona Britannica), olyan ritka, illusztrált könyv, mint William Blake kézírással nyomtatott „America a Prophecy”-je 1793-ból, ezen kívül 16. századi térképek és rajzok, fényképek az amerikai transzkontinentális vasút építéséről, kották és étlapok az 1890-es évekből, 19. századi rézkarcok és litográfiák olyan híres művészektől, mint Edouard Manet és Gustav Courbet.

Metaadatok

A képek alatt, az „Image details”-re klikkelve a következő adatok jelennek meg a képről: cím, alkotó, közreműködő, dokumentumtípus, fizikai leírás, a származási hely adatai, jelzet, rekord- ill. képazonosító, valamint a digitális változat publikálásának dátuma. Az alkalmazott metaadatformátum nem derül ki az oldalon, és az ismertetőben sem írnak róla.

Böngészés és keresés

Böngészni többféleképpen is lehet: az alfabetikus rend szerint rendezett témakör, nevek, könyvtári részlegek és saját válogatásunk listáiban, valamint az előre definiált hét nagy témakategóriában. Mindezeken kívül a tematikus válogatásokban is böngészhetünk.

A nyitólapon, illetve a belső oldalak fejlécén mindenütt megtalálható az egyszerű keresés mezője, de összetett keresésre is van mód. Ez utóbbinál a beírt keresőszót vagy kifejezést Boole operátorokkal kapcsolhatjuk az indexekhez, és mód nyílik arra is, hogy a kizárandó szavakat beírjuk. Keresőkifejezésünket kizárólag a források címei között is kerestethetjük, dátum szerint limitálva a találatokat. Kereshetünk kizárólag számadat alapján is, meghatározva, hogy az összes szám, a rekord- vagy képazonosítók, vagy a jelzetek között keressen a rendszer.

A képek megjelenítése

A képet bélyegképként (a találati listában), illetve két nagyobb megjelenítési méretben tekinthetjük meg, vízjeleket nem alkalmaznak.

A „Change display” menüpontban kiválaszthatjuk, hogy találati listánk hány elemet jelenítsen meg egy oldalon, valamint a kép megjelenítésének paramétereit is beállíthatjuk: közepes méret (300 pixel), illetve nagy méret (760 pixel) választható, igény szerint a metaadatsorral kiegészítve.

Egyéb lehetőségek

Regisztrációra nincs lehetőség az oldalon. A Search History” menüpont alatt a rendszer elraktározza a legutóbbi 50 keresési eredményünket, amelyet mindaddig megőriz, míg az oldalon tartózkodunk.

A találati listában az „Add to selections” ablakot kipipálva a kiválasztott kép bekerül a saját válogatásunkba, amely összeállítás szintén addig őrződik meg, amíg el nem hagyjuk a szolgáltatás weboldalát.

Minden rekord megjelenítésénél – a képek fölött megjelenő kis ikonok segítségével – lehetőségünk nyílik a találati listához való visszatérésre, a kép másik szolgáltatási méretben való megjelenítésére, kiválasztásra a saját összeállításba, a nagy felbontású verzió megvásárlására, a kép kinyomtatására, valamint a találati listában való előre, illetve visszafelé lapozásra. A képek mellett szintén felajánlja a keresés és a böngészés lehetőségeit.

Minden kép mellé állandó (permalink), illetve a kép beágyazására (embed image) szolgáló linket mellékelnek.

Összegzés

Nagyszerű képadatbázis igen gazdag gyűjteménnyel, sok szempontú visszakeresési lehetőségekkel, egyszerű, logikusan felépített, felhasználóbarát felülettel, kellő mennyiségű információval. A képek nincsenek „túlféltve”, a szolgáltatási verziók megfelelő méretűek és minőségűek, vízjel sem zavarja a látványt. 


0 Comments

Megjegyzés küldése

Copyright © 2009 Könyvtári képadatbázisok All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.