1

Közösségi képmegosztók - Library of Congress Flickr pilot



Ebben a bejegyzésben - az előzőektől némileg eltérő módon - nem egy önálló képadatbázist mutatok be, hanem valami mást... ;-)

A digitális könyvtári képanyag közösségi képmegosztó oldalakon (pl. Flickr, Picasa, Photobucket) való elhelyezésével egyre több könyvtár él. A képmegosztók használata számos előnnyel jár a könyvtárak számára:

  • Költségkímélő: Azoknak az - általában kisebb - könyvtáraknak is lehetőséget ad képeik interneten való közzétételére, szolgáltatására, akiknek anyagi, infrastrukturális lehetőségek híján erre másképpen nem lenne lehetőségük. Nem kell szervert fenntartani, tárhelyet bővíteni, adatbázist fejleszteni és működtetni, hiszen a képmegosztó mindezeket a gondokat "megoldja". Hátrány lehet a tárkapacitás korlátozottsága, de ez könnyen orvosolható, ha nem a nagy felbontású masterképeket, hanem webes megjelenítésre optimalizált szolgáltatási verziókat töltünk fel a rendszerbe.
  • "Alapból" webkettes :-) : Modern könyvtári szolgáltatás elképzelhetetlen a felhasználók aktív bevonása nélkül. Az egyirányú (könyvtár → felhasználó) helyett az oda-vissza (könyvtár ↔ felhasználó) irányuló információáramlás lehetőségét, a felhasználó számára a tartalom alakításának lehetőségét biztosítani kell. Ezt a lehetőséget "készen kapjuk" a közösségi képmegosztóknál. A felhasználó címkézheti, kommentelheti képeinket, lehetőséget kaphat - amennyiben engedélyezzük - a képek további kreatív felhasználására (pl. készíthet fotóalbumot, naptárat, képeslapot a kiválasztott képekből).

A Library of Congress a Flickr-re  töltötte fel képi gyűjteményének egy részét, kifejezetten szorgalmazva a felhasználók címkézését és kommentelését annak érdekében, hogy ezzel is növeljék a fotók visszakereshetőségét. Mivel az eredeti, analóg fotókról is gyakran kevés az információ, közösségi segítséggel kívánják elérni a mélyebb feltártságot.

Nézzük meg pl. a következő képet a gyűjteményből (klikk a fotóra!):


Farmland in the Catskill country, in New York State (LOC)

A képhez jelenleg 48 címke tartozik, ebből mindössze 1-et (!) adott a Library of Congress, a többi mind a felhasználóktól származik. Érdemes elgondolkodni azon, hogy kapcsolna-e 47 tárgyszót egy könyvtáros ehhez a képhez? Eszébe jutna-e például a "kék ég" mint leíró kifejezés a kép kapcsán? Pedig simán elképzelhető, hogy valaki olyan képet keres a dolgozatához, illusztrációként, a gépére háttérképnek stb., amelyen szép kék égbolt látható, felhőkkel. Vitatható-e tehát a felhasználók bevonásának haszna a feltárás folyamatába, ha a végső célt, a visszakereshetőséget nézzük?

1 Comments


Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Megjegyzés küldése

Copyright © 2009 Könyvtári képadatbázisok All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.