0

Magyar képadatbázisok - Magyar Digitális Képkönyvtár

Posted by Arya on 14:30:00 in , , , , , ,


A szolgáltatásról


A Magyar Digitális Képkönyvtár 2008-2009-ben az Országos Széchényi Könyvtár irányításával és 48 magyar könyvtár összefogásával jött létre. A folyamatosan bővülő digitális képgyűjtemény kialakítását a Reneszánsz Év keretében az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatta.

Az archívum anyaga

A képkönyvtár gyűjtőköre - az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött képanyagon túl - kiterjed a különféle gyűjteményekben őrzött magyar vagy magyar vonatkozású kódexekre, helytörténeti fotótárakra, képeslapokra, plakátokra és más képi (vagy képként szolgáltatott) dokumentumokra (pl. kéziratokra). A reprezentatív válogatás létrehozásakor elsősorban az oktatási, a tudományos és kulturális szempontok dominálnak. A könyvtárakban őrzött, digitalizált képanyag összegyűjtésével és szolgáltatásával a felhasználók áttekintést kapnak a gyűjteményekben található értékekről, és szabadon felhasználhatják azokat tanuláshoz, ismeretszerzéshez vagy akár szórakozáshoz.

Metaadatok

Az MDK saját, a képi dokumentumokhoz kidolgozott Dublin Core ajánlás alapján készült metaadat-sémával rendelkezik. A partnerkönyvtárak a metaadatokat könnyedén rögzíthetik és XML-formában letölthetik egy online űrlapkitöltő segítségével, de a rendszer MARC-rekordokat (HUN- és USMARC-ot egyaránt) is képes fogadni. A dokumentum megjelenítésekor első lépésben csak a legfontosabb adatokat jeleníti meg, de a "Részletek megtekintése" linkre kattintva megjelenik egy hosszabb metaadatsor.

Böngészés és keresés

A weboldalon található képek között többféle szempont szerint kereshetünk. A "Keresés" menüpont kiválasztása után megjelenő oldalon a bal oldali beviteli mezőben a szempontot állíthatjuk be, míg a jobb oldali mezőbe beírhatjuk a keresőszót, vagy kiválaszthatjuk azt a lenyíló listából. (Egyes mezőkhöz kötött listák tartoznak.) Ha további szempontot is szeretnénk megadni, akkor a Bővít gomb (akár többszöri) megnyomásával újabb keresőmezőket jeleníthetünk meg. (A Szűkít gombbal el is tüntethetjük a felesleges mezőket.) A keresőszavak beírása után az Indítás gomba kattintva kezdődik el a megadott szempontok szerinti leválogatás. Az Inditás gomb melletti mezőben beállíthatjuk, hogy egy találati oldalon hány kép jelenjen meg. A találatok számát is megjelenítjük. Az Új keresés gombbal kitörlődnek a korábban megadott szempontok és teljesen új keresést állíthatunk össze. A találatok megjelenítése alatt és fölött lapozó nyilakat láthatunk, illetve megadott oldalra ugorhatunk, ha túl hosszú a találati lista.

A "Böngészés" menüpont indításakor az első csoport kép a főcímek betürendjében jelenik meg. A kereső mező használatával kiválaszthatunk más böngészési szempontot is, vagy szűkíthetjük a böngészést egy kiválasztott könyvtár képeire. A találati lista kezelése és egy kép kiválasztása a Keresésnél ismertetett módon történik.

A találatok megjelenítése kétféle módon történhet, ezek között a képek fölötti két kis ikon segítségével válthatunk.

A képek megjelenítése

A találati listában a bélyegképre kattintva nagyobb méretben láthatjuk a kiválasztott képet a legfontosabb adatokkal együtt. A kép alatti nagyítóval képernyőméretben nézhetjük meg a dokumentumokat. Amennyiben a kiválasztott dokumentumhoz több kép tartozik, egy filmszalagra emlékeztető sávon lapozhatjuk át az összes kapcsolódó képet. A filmszalagon megjelenő kis képekre kattintva a nagyobb megjelenítő mezőben kicserélődik a kép. A legnagyobb, képernyő méretű kép 800 x 600 pixel méretű, 72 DPI felbontású, vízjelezett. A nagy méretű, részletgazdag dokumentumok (pl. térképek) esetén mód nyílik Flash-alapokon működő interaktív nagyítás megtekintésére is.

Egyéb lehetőségek

A szolgáltatások jelentős része - beleértve a keresést, a böngészést, a képek megjelenítését - bárki számára szabadon elérhető, vagyis nem szükséges hozzá regisztráció. A regisztrált látogatók bővebb szolgáltatási kínálatból választhatnak, például másolatkérés, képeslapküldés, kedvencek összeállítása csak bejelentkezés után vehető igénybe.

0 Comments

Megjegyzés küldése

Copyright © 2009 Könyvtári képadatbázisok All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.