1

Magyar képadatbázisok - OSZK Digitális Képarchívum

Posted by Arya on 1:41:00 in , , , ,


A szolgáltatásról

A Digitális Képarchívum az Országos Széchényi Könyvtárban működő Elektronikus Dokumentum Központ Digitális Gyűjtemény Osztályának fejlesztése. A szolgáltatás célja a magyar vonatkozású, és oktatási, tudományos, illetve kulturális szempontból értékes digitális képi dokumentumok összegyűjtése, archiválása, katalogizálása, valamint nyilvános hálózati szolgáltatása. A keptar.oszk.hu honlap 2007-ben jött létre, az Internet Szolgáltatók Tanácsa támogatásának köszönhetően.

Az archívum anyaga

A képarchívum anyaga többféle forrásból származik. Egyrészt megtalálható benne a MEK és az EPA illusztrált kiadványaiban, valamint az OSZK egyéb szerverein levő virtuális kiállításokban található képeknek egy válogatott halmaza, így e szolgáltatás révén ezek a képek önállóan is kereshetőkké és hivatkozhatókká váltak. Másrészt elérhetővé váltak általa az Országos Széchényi Könyvtárban keletkező hatalmas digitális képanyagnak a szerzői jogilag már nem védett (többnyire muzeális dokumentumok másolatai) azon része, amelynek nincs saját, nyilvános webes felülete. Harmadrészt gyűjti az interneten vagy CD illetve DVD kiadványokon megjelenő digitális képeket, amennyiben azok megfelelnek a fenti gyűjtőkörnek és a tulajdonosuk hozzájárul a DKA-ban való szolgáltatáshoz.

Metaadatok

A DKA közel százféle, a képi dokumentumokra kidolgozott minősített Dublin Core ajánlásnak megfelelő metaadat-mezővel rendelkezik. Az adatok táblázatos és XML formában megnézhetők és letölthetők, továbbá átvehetők más rendszerekbe (pl. OAI protokollon át az NDA-ba). Az adatok egységesítését kötött szótárak, automatikusan bővülő név- és egyéb indexek, és egy részletes kitöltési utasítás segítik. Mindazonáltal a Digitális Képarchívumnak nem célja, hogy minden képet könyvtári igényességű és részletességű bibliográfiai leírással lásson el; a szolgáltatott képek többségénél bőven elég az a részletesség és pontosság, amit az interneten használt Dublin Core ajánlás biztosít.

Böngészés és keresés

Sokféle böngészési és keresési funkció segíti a megfelelő képek megtalálását. A kezdőlapon levő menüpontokkal a teljes gyűjtemény kilistázható, sorszám szerint (a dokumentumok számát jelző számlálóra kattintva), vagy felkerülési sorrend szerint visszafelé, vagy a megtekintések száma szerint rendezve, vagy pedig alkotó és azon belül cím szerint. A bal oldali nagy témakörökre kattintva tematikus kategóriák alapján kereshetünk, és ezek a keresések továbbadhatók a MEK és az EPA gyűjteményei felé is. A jobb oldalon levő mezőkkel pedig néhány szó vagy vagy *-gal csonkolt betűcsoport beírásával célzott kereséseket indíthatunk (egyszerű és összetett keresés). Itt lehetőségünk van egyszerre akár az összes (közel százféle) adatmezőben is keresni. A szavak egyik vagy mindkét vége * jellel levágható és a keresőkérdések ÉS, VAGY, NEM műveletekkel össze is kapcsolhatók. Érdemes 1-2 betű beírása után az INDEX gombot megnyomni, úgy egy listából választhatunk. A szavakat ékezethelyesen kell beírni, de a kis- és nagybetű nem számít. Nem magyar betűket tartalmazó szavaknál mindenképpen az indexek használata vagy a *-gal való csonkolás ajánlott. A találati lista cím, alkotó, felkerülés dátuma, vagy DKA-azonosító szerint rendezhető. A Képarchívum anyaga kisebb részhalmazokba is be van sorolva, ezek önállóan is kereshetők a "Gyűjtemények" menüpontra kattintva.

A képek megjelenítése

A Képarchívumban állóképek, animációk és mozgóképek egyaránt helyet kapnak. Egy képi dokumentum több részből/állományból is állhat (pl. diasorozat, több részre vágott térkép), és esetenként többféle alternatív formátumban is elérhető. Minden dokumentumról készül legalább egy, 150 pont széles "bélyegkép", továbbá - az állóképek esetében - egy max. 770 pont széles "normál kép" és rendszerint egy ennél részletgazdagabb "nagy kép" is rendelkezésre áll. Bizonyos dokumentumtípusok (pl. a nagyméretű, részletgazdag térképek) esetén mód nyílik Flash-alapokon működő interaktív nagyítás megtekintésére is. A későbbi fejlesztési tervek között szerepelnek olyan speciális opciók, mint pl. a kották lejátszása számítógéppel, vagy diafilmek automatikus vetítése.

Egyéb lehetőségek

A gyűjtemény gyarapodása RSS csatornán át, illetve a főmenü "Újdonságok" menüpontjában figyelemmel kísérhető, a képállományok pedig anonim FTP-vel is letölthetők az ftp://mek.oszk.hu/pub/dka címről, az egyes számozott alkönyvtárakból. Felhasználói visszajelzéseket a "Vendégkönyv"-be, kérdéseket pedig az info@mek.oszk.hu e-mail címre küldhetünk. A kezdőlapon, a főmenüben "Sikerlistát" találunk, amely megtekintésük gyakorisága szerint rendezve listázza ki az adatbázis képeit. A "Vetítő" menüpont egy kis ízelítőt ad a gyűjtemény összetételéből.

Összegzés

A DKA a MEK-hez és az EPÁ-hoz hasonló felülettel rendelkezik, biztosítva az OSZK Elektronikus Dokumentum Központ szolgáltatásainak egységességét. Felhasználóbarát kezelőfelületén könnyű eligazodni. A tematikus böngészés, az egyszerű és összetett keresés, a részletes metaadatok lehetővé teszik a sokirányú visszakereshetőséget. A megjelenítés minden igényt kielégít, a legnagyobb méretű kép 200 dpi körüli felbontással rendelkezik, vízjelet nem tartalmaz. Extra szolgáltatása a nagy méretű, részletgazdag képek esetében alkalmazott Flash-megjelenítés, mely lehetővé teszi a kép egy-egy részletének nagy felbontású megjelenítését.

1 Comments

Megjegyzés küldése

Copyright © 2009 Könyvtári képadatbázisok All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.